Чотири роки тому бійці 3-го полку відбили перший штурм Донецького аеропорту (ФОТО, ВІДЕО)

Бій, що розпочався 26 травня 2014 року в Донецькому аеропорту можна вважати початком активної фази війни на сході України. Бійці 3-го окремого полку спецпризначення за підтримки військових 25-ї бригади та авіації дали відпір проросійським бойовикам та російським найманцям, які сподівались «малою кров’ю» взяти під контроль ДАП. Терористи втратили близько сотні бойовиків та відступили, для 33 росіян екскурсія до Донецька закінчилась в місцевому морзі. Бійці ЗСУ в тому травневому бою не втратили жодного військовослужбовця.

З боку противника участь у травневому бою брали російські військовослужбовці, ветерани локальних війн. В Ростовській області було сформували 3 групи, до яких приєднались найманці з Криму, Чечні та діючі військовослужбовці 45-го полку спецпризначення РФ. Загалом загін налічував 120 бойовиків.

Три групи під командуванням бандитів з позивними «Гранит», «Север» і «Старый» під загальним керівництвом ветерана ОМОНу на псевдо «Искра», у ніч з 24 на 25 травня висунулись з Росії у бік Донецька, де приєдналися до батальйону «Восток» і перейшов під командування Ходаковського, зрадника, колишнього командира Донецької Альфи СБУ.

Загальна чисельність бойовиків, які взяли участь у штурмі ДАП, за даними журналіста Юрія Бутусова, склаладала 220 осіб: 45 бійців «Іскри», 25 кадирівських спецпризначенців, 120 чоловік батальйону «Восток»і 30 чоловік батальйону «Оплот».

До початку штурму бійців 3-го окремого полку спецпризначення, які контролювали периметр аеропорту та старий термінал, налічувалось 79 чоловік. Вже під час бою на вертольотах прибула підмога і чисельність зведеного загону зросла до 130 військовослужбовців: 115 бійців 3-го полку спеціального призначення, 15 – 25-ї повітрянодесантної бригади.

У ніч на 26 травня, близько 3.00 сепаратисти з-за допомоги Олександра Головури, зрадника зі Служби Безпеки України, безперешкодно зайняли позиції в новому терміналі аеропорту. Терористи вийшли на командування українським підрозділом та запропонували добровільно залишити ДАП. Проте у бійці 3-го полку отримали наказ від своїх командирів висунутись на бойові позиції.

Протягом ранку 26 травня, наші військовослужбовці зайняли позиції на кількох об’єктах Донецького аеропорту, на злітну смугу виїхали вантажівки з зенітними установками (ЗУ-23-2) якими командували лейтенант Євген Подолянчук та боєць з позивним «Чук».

На ранок чисельність бойовиків збільшилась до 120. Почалась евакуація мирного населення з території аеропорту. Над летовищем пролетіла українська авіація: штурмовики Су-25 та вертольоти Мі-8 з українським десантом. Одночасно з ними в небі з’явились три Мі-24.

Під час проходу одного з гелікоптерів, спецпризначенець з позивним «Турист» віддав наказ снайперу відкрити вогонь по терористу, який намагався поцілити у «вертушку» з «ПЗРК». З цього пострілу почалась збройна боротьба з терористами на сході країни та оборона ДАП.

Під час боїв 26-28 травня ЗСУ не втратили жодного бійця, лише три військовослужбовці отримали легкі поранення. При цьому оборонці ДАП знищили лизько 100 бойовиків. Серед них 33 громадянина РФ.
7 листопада 2014 року СБУ затримала свого бувшого колегу – зрадника Олександра Головуру, який 26 травня провів бойовиків до аеропорту. Водночас було оприлюднино відеозапис із камер відеоспостереження, де зафіксовано цей злочин.

На відео, представленому нижче, військовослужбовці 3-го ОП СпП розповіли про перший бій по обороні Донецького аеропорту, позиції на яких відбивали штурм бойовиків, хвилювання та емоції, а також про значення цього бою для всього полку.

У ролику використані унікальні кадри, відзняті підполковником Сергієм Сєнчевим та бійцем з позивним «Американець», а також відео з мережі Youtube.

Фото Сергія Сєнчева