Команда 3-го полку виборола кубок турніру пам’яті Євгена Бурка (ФОТО)

У селі Вільному Кропивницького району розіграли перший кубок футбольного турніру пам’яті військовослужбовця 3-го окремого полку спецпризначення імені князя Святослава Хороброго Євгена Бурка.

Євген загинув 12 червня 2014 р. під час нападу російських найманців на колону військової техніки біля с. Степанівка Донецької області.

Організував турнір Віктор Клименюк, військовослужбовець полку, гравець команди «3-й полк» при підтримці мецената Олександра Скляревського та за сприяння громади села Вільне.

– Це перший боєць 3-го полку, який загинув на сході, ми вирішили організувати на його честь футбольний турнір, оскільки Євген полюбляв футбол і активно займався спортом. Це третій турнір, присвячений нашим хлопцям. Є ще дві футбольні події на честь Олександра Кондакова та Дмитра Придатка. Відтепер щороку будуть відбуватись три турніри в пам’ять про наших героїв, – розповів організатор.

У рідному селі військовослужбовця на поле шкільного стадіону вийшли чотири команди: «3-й полк», «Січ», «Созонівка» і «Вільне». Інтрига щодо встановлення переможця турніру трималась до останнього. У матчі за перше місце зійшлись «3-й полк» та «Вільне». Для підсумкової перемоги місцевій команді достатньо було не програти. Однак проти такого розвитку подій були бойові побратими Євгена Бурка, які за 2 хвилини до завершення матчу вирвали перемогу. Нападник «3-го полку», капітан команди Ярослав Бирса вколотив м’яч з кількох метрів у порожній кут воріт. У підсумку перемога у матчі та у турнірі загалом.

– Для хлопців ці турніри потрібні. Адже завдяки цьому, про них пам’ятають. Футбольний турнір у Вільному запам’ятається надовго – це подія для нашого села. Дуже вдячна організаторам, батькам дуже важливо знати, що про їх синів пам’ятають, – говорить Людмила Бурко, мати героя.

Традиційно переможці отримали перехідний кубок. Також були визначені кращі голкіпер, бомбардир та гравець матчу. Організатори обіцяють що турнір пам’яті Євгена Бурка стане щорічним.

– Турніри в пам’ять про хлопців – учасників російсько-української війни вже стали традиційними для Кропивницького та вийшли за його межі. Перед початком були розмови, що 3-й полк наб’є всім «повну торбу» та забере кубок. А вийшло, що фінал вони могли не виграти. Буквально за кілька хвилин до завершення матчу Ярослав Бирса забив переможний м’яч. На цьому турнірі важко передбачити переможця, а його гасло говорить про те, що вони мають бути вартими хлопців. Тому ці турніри мають бути бойовими і головне – має зберігатись спортивний принцип, – вважає Юрій Митрофаненко, історик, постійний ведучий серії турнірів, присвячених пам’яті героїв 3-го полку.