Обвинувачений у скоєнні ДТП, в якій загинув майор Латаєв, дав свідчення у суді (ФОТО)

Кіровський суд Кропивницького сьогодні продовжив розгляд справи за обвинуваченням мешканця обласного центру Дмитра Ємельянова у скоєнні смертельної ДТП.

Як ми повідомляли, 3 липня 2015 року маршрутка перевозила людей із Києва до Кропивницького. Внаслідок аварії, що сталась неподалік населеного пункту Корсунь-Шевченківський, загинув майор 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго Максим Латаєв. Інші пасажири та водій отримали травми різного ступеня тяжкості.

Згідно з матеріалами справи, водій мікроавтобуса «Mercedes Benz Vito» виїхав на зустрічну смугу руху, намагався повернутись у свій ряд, але допустив зіткнення з вантажівкою «Skania».

Він обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 ККУ (порушення ПДР, що призвело до загибелі потерпілого). У справі восьмеро потерпілих – пасажири автобуса та рідні загиблого.

Сьогодні на судове засідання за головування судді Євгена Бурка з’явилися потерпілі, обвинувачений з адвокатом, товариші по службі загиблого майора Латаєва.

Під час засідання допитали обвинуваченого. Ємельянов розповів, що працював водієм за трудовим договором у ФОП Домарецької. Відповідаючи на питання прокурора і слідчого щодо обставин події та підстав керування Mercedes-Benz, пояснив – офіційно був вихідний, а машину попросив у начальниці, аби відвезти знайомих в аеропорт. До Києва він виїхав близько 01.00 год, а приїхав близько 05.00 год. У зворотному напрямку вирушив о 8.00 год. Пасажирів на рейс попередньо набрав через знайому в диспетчерській службі.

На питання чи брав він плату з пасажирів заперечив. На уточнення чи планував, не зміг відповісти.

Водночас, відповідаючи на питання одного з постраждалих, де він зазвичай збирає плату за проїзд, зазначив, що біля Корсунь-Шевченківського. Саме до цього населеного пункту автобус не доїхав через ДТП. Потерпілий зауважив на суперечності позиції водія – мовляв, він скаржиться на погану якість дороги, водночас до Києва доїжджав за 4 години.

Щодо обставин зіткнення Ємельянов переконував, що рухався зі швидкістю 70-80 км\год. На зустрічну смугу руху виїхав, з його слів, бо обминав яму на дорозі, а також, бо шляхом бігали собаки.

«Об’їжджав перешкоду. На зустріч їхала «Skania», водій сигналив. Я почав перестроюватися на свою смугу, побачив, що він викрутив кермо на мою сторону, сталося зіткнення», – пояснював обвинувачений.

З його слів, почав гальмувати приблизно за 200 метрів, коли побачив, що «Skania» перебуває на його смузі руху. Суддя зауважив, що його свідчення розходяться з даними експертизи, котра зафіксувала гальмівний слід на зустрічній – 18 метрів, який завершився вже на його смузі руху ще за 4 метри. Крім цього, суддя звернув увагу, що схема ДТП і фото з місця події не зафіксували ям на цьому відрізку.

На питання прокурора чому усі потерпілі стверджують, що водій заснув за кермом і кричали йому «Куди ти їдеш?» обвинувачений не зміг відповісти. Зазначив, що потерпілі почали так говорити після одного із судових засідань, коли почалось заслуховування їхніх свідчень.

Ємельянов повідомив суду, що визнає провину частково. Мовляв, варто врахувати матеріали експертизи й дослідити, яким чином вплинуло на ситуацію порушення ПДР водієм «Skania». У разі ж, якщо у діях іншого водія порушень нема, власну вину визнає повністю. Із заявленими цивільними позовами про відшкодування моральної та матеріальної шкоди він не погодився.

Наступне засідання, під час якого відбудуться дебати сторін, призначено на 14.00 год 31 січня.