Потерпілі не змогли дати свідчення у справі посібника терористів Бутрименка (ФОТО)

Сьогодні, 13 лютого, у Кропивницькому потерпілих по справі Бутрименка, який обвинувачується за двома статтями: тероризм та фінансування тероризму, мали допитати у Ленінському районному суді міста Кропивницького в режимі відеоконференції.

Житель села Латишеве Шахтарського району Донецької області Микола Бутрименко здав місце дислокації групи військовослужбовців 3-го полку, внаслідок чого загинули 10 бійців.

29 липня на пошуки льотчика збитого СУ-25 Повітряних сил ЗСУ висунулася група із 19 військовослужбовців третього окремого полку спеціального призначення. В Латишевому група заїхала на подвір’я з ангаром, де їх зустрів місцевий фермер Микола Бутрименко. Він запропонував переночувати у нього. Сам вирушив у Сніжне ніби то до хворої дружини.

Згодом він повернувся з озброєним угрупуванням ДНР на БТРах і БМП. Групу терористів очолював Станіслав Кім (який пізніше став «мером» Горлівки). Військовослужбовці прийняли бій, але 10 українських бійців загинули: підполковник Сергій Лисенко, капітан Кирило Андреєнко, капітан Тарас Карпа, старшина Андрій Шершень, старшина Олексій Глобенко, сержант Анатолій Бузуляк, старші солдати Сергій Гришин, Лев Панков, Ярослав Шимчик та Роман Рикалов. П’ятеро потрапили до полону.

Прокуратура Донецької області кваліфікувала цю подію як теракт, розслідувала її та передала до суду (два окремих провадження – по Бутрименку і по бойовиках). Окрім Бутрименка та Кіма, слідчими було встановлено особи ще трьох обвинувачених. Це громадяни України та Росії – Андрій Борисов, Олексій Новіков та Іван Бірков.

Обвинувачених у тероризмі судять заочно. Донедавна справу розглядав Бердянський міськрайонний суд, проте її перенесли до Кропивницького. Окремо триває процес по учаснику терористичної організації Бутрименку, якого затримали у 2016 році бійці 3-го полку спецпризначення.

Однак сьогоднішнє засідання не відбулося, адже на заваді стали погодні умови, через які до Куйбишевського районного суду Запорізької області не зміг дістатись прокурор. Про це журналістів поінформувала представниця суду. Сам обвинувачений вмикався в режимі відеоконференції з СІЗО Маріуполя, де він перебуває.

Засідання перенесли на два тижні, воно відбудеться орієнтовно 2 березня. Рідні ж спецпризначенців зізнаються, що вже звикли до подібного перебігу подій під час розгляду справи, яку розпочали слухати ще в 2015 році.

Представниця потерпілих адвокатка Олена Яркіна говорить, що всі її клієнти вимагатимуть для Бутрименка довічного ув’язнення за його злочин. На своїй сторінці в фейсбуці Яркіна повідомила, що захисники Бутрименка проігнорували сьогоднішнє засідання, і що таке стається невперше.

«До Куйбишевського районного суду не прибув прокурор Стьобін Д.В., надіславши до суду письмове клопотання про неможливість прибути через погодні умови, а адвокати обвинуваченого Бутрименка взагалі проігнорували час судового засідання. Минулого разу, 01.02.2018 року судове засідання також не відбулось, через неявку адвокатів Бутрименка.

На мої клопотання про звернення до кваліфікаційної комісії адвокатів Донецької області із скаргою на дії адвокатів, суд погоджується, попереджує, але нічого не робить. І так, наступне засідання призначено на 02 березня 2018 року о 9.00. Триває допот потерпілих», – написала адвокатка.

Нагадаємо, допит потерпілих відбуватиметься у приміщенні Ленінського районного суду м.Кропивницького в режимі відеоконференції.