У Кропивницькому вшанували героїв бою під Крутами (ФОТО)

29 січня в Україні відзначатимуть День пам’яті героїв Крут. Цього дня у 1918 році під станцією Крути українські військові та добровольці прийняли бій більшовиків та затримали ворога, який вів наступ на Київ.

Подвиг крутянців не був даремним, 22 січня Центральна рада підписала IV універсал, та проголосила незалежність України.

Після тяжких боїв українське військо відступило, проте 27 студентів потрапили до полону. Наступного дня більшовики розстріляли їх. Поховали героїв 19 березня 1918 року на Аскольдовій могилі у Києві.

У Кропивницькому напередодні пам’ятної дати, вшанувати героїв прийшли представники місцевої та обласної влади, силових структур, військовослужбовці та мешканці міста. Літію відслужив єпископ Кропивницький та Голованіський ПЦУ Марк та настоятель парафії Петра і Павла ПЦУ священник Іван Шубін. Присутні поклали квіти до меморіальної дошки братів Шульгиних, уродженців Єлисаветграда(нині Кропивницький).

За інформацією історика Юрія Митрофаненка, який був ведучим заходу, у бою під Крутами брали участь п’ятеро жителів Кіровоградщини: Семен Могила, Левко Прядко та Михайло Михайлик з Глодосів, уродженець села Гурівки Долинського району Сергій Горячко, та Володимир Шульгин з Єлисаветграда.

– Володимир Шульгин загинув, але інші земляки у тому бою вижили і продовжили свою боротьбу, – наголосив Митрофаненко. – На жаль на території області зараз ми маємо лише одну меморіальну дошку, сподіваюсь, що подібні з’являться і в Глодосах, і в Гурівці. А ще Крути створили легенду, тому наступні покоління говорили: – Тут наші Крути! Так говорили хлопці з УПА на Волині та Галичині, у 2014 році наші «Крути» були на Грушевського, а в лютому – на Майдані. А згодом наші «Крути» були на Донецькому летовищі, в Луганському аеропорту, під Широкіним, Дебальцевим. І зараз наші «Курти» на кордоні України. То ж пам’ятаємо ту легенду, і шануємо пам’ять наших національних героїв.

За даними Українського інституту національної пам’яті, в бою під Крутами українське військо втратило близько 100 бійців. Серед них 39 вбитих у бою та розстріляних – студенти та гімназисти. Більшовики втратили лише загиблими 300 вояків.