Відбулось слухання у справі розстрілу 10 спецпризначенців в липні 2014 року (ФОТО,ВІДЕО)

Ленінський районний суд міста Кропивницького не взяв до розгляду справу за обвинуваченням в тероризмі.

Колегія суддів: Льон С.М.(головуюча), Бутельська Г.В., Загреба А.В. перенесли підготовче засідання у справі за обвинуваченням Станіслава Кіма, Андрія Борисова, Олексія Новікова, Івана Біркова за ч.3.ст.258 Кримінального Кодексу України (тероризм). Їх обвинувачують у участі в терористичному угрупуванні та розстрілі 10 військовослужбовців 3-го окремого полку спецпризначення.

Нагадаємо, 23 липня 2014 року терористи ДНР з ПЗРК збили два літаки СУ-25 Повітряних сил ЗСУ. Льотчику вдалося катапультуватися. Він приземлився на окупованій території, в 2-х кілометрах від с. Латишеве Шахтарського району.

29 липня на пошуки висунулася група із 19 військовослужбовців третього окремого полку спеціального призначення. В Латишевому група заїхала на подвір’я з ангаром, де їх зустрів місцевий фермер Микола Бутрименко(депутат Шахтарської райради від «Партії регіонів»). Він нагодував бійців і запропонував переночувати у нього. Сам вирушив у Сніжне ніби то до хворої дружини.

Згодом він повернувся з озброєним угрупуванням ДНР на БТРах і БМП. Групу терористів очолював Станіслав Кім (який пізніше став «мером» Горлівки). Військовослужбовці прийняли бій, але 10 українських бійців загинули. П’ятеро потрапили до полону.

Прокуратура Донецької області кваліфікувала цю подію як теракт, розслідувала її та передала до суду (два окремих провадження – по Бутрименку і по бойовиках). Окрім Бутрименка та Кіма, слідчими було встановлено особи ще трьох обвинувачених. Це громадяни України та Росії – Андрій Борисов, Олексій Новіков та Іван Бірков.

Справу розглядав Бердянський міськрайонний суд. Обвинувачених у тероризмі судять заочно, адже вони і досі перебувають на окупованій території Донецької області.

Окремо триває процес по учаснику терористичної організації Бутрименку, якого затримали у 2016 році. Затримали його бійці 3-го полку спецпризначення, які отримавши оперативну інформацію про ймовірне місце перебування Бутрименка, провели блискавичну операцію з його затримання в «сірій» зоні.

7 листопада, Вищий спеціалізований суд України розглянув клопотання адвокатки Олени Яркіної, та своїм рішенням переніс слухання до Ленінського районного суду міста Кропивницького, адже Більшість потерпілих проживають у Кропивницькому та Кіровоградській області.

На судове засідання не з’явились представники обвинувачених, пославшись на велику відстань між місцем їх проживання та Кропивницьким. Вони клопотали про участь в засіданні у в режимі відеоконференції, проте в заявлені в клопотаннях суди, не з’явились. Загалом обвинувачених представляють адвокати Донецької та Запорізької областей: Дмитро Костянтинов, Дем’ян Амельченко, Олег Лєбєдєв.
В залі засідань була присутня представник потерпілих Олена Яркіна, потерпілі та громадські активісти – ветерани АТО.

Також прокурор клопотав про виклик в судове засідання адвоката, який представляв інтереси обвинувачених на етапі досудового слідства.

Олена Яркіна клопотала про проведення засідання в режимі відео конференції і з міського суду Коломиї, Івано-Франківської області. Саме в Коломиї проживають батьки Сергія Лисенка.

Представник потерпілих та самі потерпіли не заперечували підтримали всі клопотання.

Зрештою суд задовольнив клопотання про проведення слухання в режимі відео конференції, та переніс дату підготовчого засідання на 23 лютого. Під час цього засідання буде забезпечено відеозв’язок з Іллічивським районним судом Донецької області, Бердянським районним судом Запорізької області та міським судом Коломиї Івано-Франківської області.

Адвокат потерпілих зазначила, що в матеріалах справи фігурують прізвища 28 бойовиків, але кримінальні провадження прокуратурою Донецької області розпочато лише відносно 5 з них.
Також Олена Яркіна зазначила, що Микола Бутрименко, який обвинувачується у терористичній діяльності та у фінансуванні терористів, був у списках на обмін військовополоненими, що відбувся напередодні нового року, проте був виключений із нього.

Також адвоката вважає, що довести справу до кінця дуже важливо, адже це буде данина пам’яті загиблим військовослужбовцям, а ті, хто нині перебуває на передовій мають знати, що всі, хто прийшов на нашу землю понесе відповідальність в рамках діючого законодавства.
Подробиці на відео:

За цим кримінальним провадженням потерпілими визнано 24 особи, з яких 9 осіб – це військовослужбовці, які залишились живими, п’ятеро з яких пройшли через полон, інші – це матері, батьки, дружини та близькі родичі 10 загиблих військовослужбовців.

Того дня загинули спецпризначенці:
Підполковник Сергій Лисенко, капітан Кирило Андреєнко, сержант Анатолій Бузуляк, старшина Андрій Шершень, старший солдат Ярослав Шимчик, старшина Олексій Глобенко, старший солдат Лев Панков, старший солдат Сергій Гришин, капітан Тарас Карпа, старший солдат Роман Рикалов.