Запорізький апеляційний суд продовжив розгляд апеляції по справі Бутрименка (ФОТО)

Запорізький апеляційний суд продовжив слухати скаргу на рішення Куйбишевського районного суду Запорізької області, який визнав винним Миколу Бутрименка, фермера з Донеччини у фінансуванні тероризму (ч.2 ст.258-5 КК України), та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років. Обвинувачення не змогло довести безпосередню участі Бутрименка у вчиненні терористичного акту, внаслідок якого загинули 10 спецпризначенців 3-го полку, то ж він отримав відносно незначне покарання.

В режимі відеоконференції в залі Ленінського суду Кропивницького в засіданні взяли участь рідні загиблих військовослужбовців і ті хто потрапив до полону під час операції з пошуку пілота збитого МІГ-25 в районі с. Латишевого 29 липня 2014 року.

Сьогодні суд досліджував матеріали НСРД(негласних слідчих(розшукових дій)). Зокрема слухали телефонні розмови сина обвинуваченого. Чимало з них були з Миколою Бутрименком або стосувались його. Мова йшла про те, як «витягнути» Бутрименка з в’язниці, обговорювали можливий обмін.

Також суд слухав свідка по справі Олександра Кудрявцева, який розповів про обставини подій 29 липня, та повідомив, що не направляв клопотання до Куйбишевського суду про те, щоб слухати справу без його присутності.

Обвинувачення вважає доведеним вину Бутрименка у вчиненні терористичного акту, а покази учасників процесу цілком конкретними. За словами прокурора, потерпілі Чернишов і Кац повідомили, що не бачили Бутрименка на території ферми до початку бою. А Кац розповів, що бачив Бутрименка зі зброєю в руках. Також потерпілі стверджують, що до початку нападду на території ферми був мобільний зв’язок. Окрім того, Бутрименко займався господарською діяльністю та платив податки так званій ДНР, що являється фінансуванням терористів. На думку прокурора, обвинуваченому, який заслуговує на довічне ув’язнення, суд призначив найм’якше покарання.

В зв’язку з тим, що сплинув час, виділений на відеоконференцію, та необхідність захиснику обвинуваченого ознайомитись з матеріалами НСРД, в судовому засіданні оголосили перерву. Суд продовжить розгляд скарги по справі Бутрименка вже наступної п’ятниці, засідання розпочнеться о 10.00.