Мати загиблого військовослужбовця передала полку рушник – оберіг (ФОТО)

Особливий подарунок отримав 3-й полк спеціального призначення – вишитий рушник принесла мати підполковника Романа Майстерюка, офіцера, який свого часу проходив службу в полку, та поліг, захищаючи батьківщину у 2014 році.

Як розповіла Надія Іванівна Майстерюк, з давніх-давен, коли мужні козаки з Хортиці боронили рідну Україну, матері воїнів вишивали їм рушники з символами, що допомагали в бою. Козаки обмотували їх як пояс та вирушали у бій.

Мати Романа Андрійовича попросила знайомих зробити фотографії таких рушників на Хортиці, і дуже захопилась їх відтворенням.

«Це не просто вишитий рушник, це оберіг для кожного військовослужбовця 3-го полку. Завдяки йому та тій вірі, яку я вклала у нього, вишиваючи цей рушник, наші бійці будуть відважніші та безстрашніші перед ворогом», – говорить мати загиблого.

Кожен символ на рушникові має своє значення, яке вкладали в них разом зі своєю вірою наші пращури. Цей рушник стане експонатом музею 3-го полку спеціального призначення.

Роман Андрійович Майстерюк (23листопада 1971 — 21 липня 2014) — підполковник ЗСУ, командир роти 34-го територіального батальйону «Кіровоград-2». Кавалер ордена Богдана Хмельницького III ступеню (посмертно).

Військовослужбовець служив заступником командира 50-го окремого навчального загону спеціального призначення з виховної роботи. Також проходив службу в 3 ОП СпП. Був ведучим телепрограми «Полігон» на місцевому телебаченні, яку робили спільно КОДТРК та полк. Звільнився в запас у 2010 році.

У 2014 році Роман Майстерюк повернувся до армії добровольцем, очолив роту 34-го ТРО (в / ч 5509) в званні майора. 21 липня 2014 року загинув під час боїв на Донбасі неподалік Торецька(Дзержинськ). Того дня розвідка повідомила про залишений терористами так званої «ДНР» блокпоста недалеко від Горлівки (в районі Неліпівка). Рота Майстерюка отримала наказ захопити блокпост. Однак до моменту підходу колони бронетехніки ВСУ, сепаратисти повернулися на блокпост і атакували колону. Під ураження потрапив другий БРДМ, що йшов в колоні. Майстерюк їхав попереду на броні, він наказав зайняти кругову оборону і направити палаючий БРДМ вперед для відволікання засідки. В ході бою Роман Майстерюк отримав поранення несумісні з життям, але його загону вдалося зайняти блокпост.

29 вересня 2014 року Майстерюк Роман Андрійович був нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня посмертно. Окрім того йому присвоїли звання Підполковник Збройних Сил України.

На честь військовослужбовця перейменовано одну з вулиць у Кропивницькому в районі Новоолексіївки.