У Кропивницькому відбулась дискусія на тему літератури про війну (ФОТО, ВІДЕО)

Ми живемо в час війни, і читаємо про війну. Читаємо про війни минулого століття і про війну сьогоднішню. Авторами одних книжок є учасники бойових дій, авторами інших – люди, які ніколи не мали безпосереднього відношення до війни, або ж чули про неї від інших. Якою війну зображують у своїх творах і які сьогодні потрібні книжки про війну? Саме про це, вчора 4 вересня, говорили у Кропивницькому в Книгарні «Є» літературознавиця Ольга Манойлова та інструктор 3-го окремого полку Сил Спеціальних Операцій на псевдо Данте.

Серед іншого мова йшла про специфіку сприйняття тих самих подій цивільними та військовими, про різні жанри в літературі та які з них варто використовувати в книгах про війну.
На думку Данте, сприйняття інформації про війну у всіх людей різне: «Що бачить художник в широкому полі якщо стоїть поодиноке дерево? Він бачить гарний пейзаж. А що бачить військовослужбовець чи снайпер – гарний орієнтир. Тому так, це дуже сильно відрізняється», – говорить Данте.

Ольга Манойлова також вважає, що сприйняття різне:
«Військовий читатиме цю книгу і бачитиме була ця людина на війні і чи знає про що вона пише. Так само як літературознавець побачить які хиби у ній є, де провисання сюжету, де не дотягнув автор, і чи на користь видовищності не поступився якимось сенсами», – сказала Ольга Манойлова.

Співрозмовники намагались розібратись у тому на кого спрямована та чи інша книга, адже від цього і залежить в якому жанрі має бути вона написана.
«На мою думку, дуже важливо писати для цивільних перш за все. І не обов’язково це має бути специфічна література. Якщо взяти американців, то у них написані про військові конфлікти гарні художні твори, які перетинаються з дійсними реальними фактами, – вважає Данте. – Я не прихильник фундаменталізму, і не намагаюсь шукати золоту середину, що мовляв лише ця книга і жанр мають право на життя, а решту ми можемо відштовхнути. На мою думку, потрібні і сатиричний, і документальний напрями. А звичайний читач лише виграє від цього, як і пересічний військовослужбовець. Всі вони зможуть підібрати собі різні твори під різний настрій та під різний досвід, що ймовірно знадобиться їм в майбутньому».

Всю розмову дивіться на відео: