10 березня виповнюється 26-ть років з дня формування 101-ої Окремої бригади охорони Генерального штабу збройних сил України.

Щопонеділка на території 3 ОП СпП ми підіймаємо прапори інших військових підрозділів, в яких проходять службу наші побратими.
Цього тижня поряд з Державним прапором України та прапором 3-го полку ми мали честь підняти прапор 101-ої окремої бригади охорони Генерального Штабу.


101-ша Окрема бригада охорони Генерального штабу збройних сил України була створена 10 березня 1992 року на основі 368-го окремого батальйону охорони і обслуговування Київського військового округу. На момент створення до складу бригади входили: батальйон охорони, почесна варта, батальйон пунктів управління, автомобільний батальйон і підрозділи забезпечення.
Перші підрозділи 101-ї бригади увійшли до зони Антитерористичної операції 3 серпня 2014 року, а вже 15 серпня захищали від терористів жителів м. Дебальцеве Донецької області. Тоді військовослужбовці бригади охорони Генштабу пережили перші у своєму житті обстріли, збили перший ворожий безпілотник — розпочалась сучасна бойова історія бригади.
За час війни на сході бійці бригади супроводили понад 300 конвоїв на передову і здійснили більше 10 бойових розвідувальних виходів. За словами бійців бригади, кожен другий конвой, який вони супроводжують, потрапляв під обстріл з мінометів і БМ-21 «Град». Не дивлячись на це, вони продовжують доставляти передовим частинам боєприпаси, медикаменти, продовольство й інше забезпечення, необхідне для ефективного ведення бойових дій.
Виконуючи бойові завдання, військовослужбовці полонили терористів, знищували ворожу техніку і живу силу противника, конфіскували зброю.
16 лютого 2015 року під час розвідки обстановки неподалік Дебальцевого, розвідгрупа поверталася з населеного пункту Центральне, і в районі Комісарівки її конвой потрапив у засідку. Загін терористів чисельністю у 150 осіб, маючи тактичну перевагу, відкрив вогонь із «зеленки», звідки добре проглядалася і прострілювалася дорога. Шість військовослужбовців отримали поранення. По тривозі була піднята резервна група, яку очолили полковник Донов з майором Чернецьким. За підтримки 4 БМП-1, 3 БТР-4 Національної гвардії і 2 БТР 25-го батальйону територіальної оборони вони вирушили до місця обстрілу. З підходом резерву вдалося врятувати з-під вогню поранених товаришів. У підсумку — четверо військовослужбовців загинули, близько дванадцяти отримали поранення. З протилежного боку — більше десяти загиблих, троє поранених, взятих в полон і переданих до відповідного відомства. Знищено 2 броньованих вантажівки ЗІЛ і КАМАЗ противника.
16 лютого БТР-80 бригади був підбитий неподалік Дебальцівського вокзалу, зупинившись на залізничних коліях. Пізніше терористи виклали відео з цим БТРом.
10 березня виповнюється 26-ть років з дня формування 101-ої Окремої бригади охорони Генерального штабу збройних сил України. Від щирого серця вітаємо всіх військовослужбовців 101 ОБрО ГШ з Днем Частини та бажаємо благополуччя, процвітання та мирного неба.