Сергій Кримський: «Ми українці – єдина нація, і з власними питаннями історичними чи мовним – розберемося самі» (ФОТО,ВІДЕО)

У Кропивницькому відбувся кінопоказ, на який запросили військовослужбовців 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго. Залу для перегляду надало керівництво Центрально-українського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Документальну стрічку «Соловей співає», присвячену історії лінгвоциду в Україні, представив режисер Сергій Кримський. За його словами, фільм розрахований на російськомовного українця, ідея ж фільму – розвінчати міфи стосовно української мови. Всі персонажі справжні – це історики, військові та інші представники суспільства.
– Для мене дуже важливо, як і для нашої знімальної команди «Соловей Співає», максимально широко показати фільм саме для російськомовних українців. Оскільки російська пропаганда веде потужну інформаційну війну, вигадуючи міфи і фейки стосовно нашої історії, культури і мови, – говорить Сергій Кримський.

Фільм створено власними силами без державного фінансування. Допомогли волонтери та меценати. Робота над ним тривала три роки, збирали інформацію по архівах, зйомки відбувались в Україні та закордоном. Зокрема на прикладі Білорусії та Ізраїлю спробували показати на скільки відношення в цих країнах до державної мови вплинуло на їх розвиток.

Режисер фільму пояснив чому важливо переглянути цю стрічку і військовослужбовцям. Також висловився стосовно захисту «російськомовного населення» в Україні.

– Наші військові не тільки стримують російську федерацію на сході, але і тісно контактують з місцевим населенням, яке є частково «зомбоване» російською пропагандою. Ми хотіли поділитися інформацією з нашими захисниками аби допомогти разом протидіяти пропаганді, і донести історичну правду про лінгвоцид української мови нашим співвітчизникам на окупованих територіях.

Не існує «російськомовного населення», яке потребує захисту – це фейк російської пропаганди. Ми українці – єдина нація. І з власними питаннями будь то історичними чи мовним – розберемося самі, – зазначив Кримський.

Стрічку «Соловей співає» планують продемонструвати на міжнародних кінофестивалях, після чого викладуть у вільний доступі в інтернет.

Після демонстрації фільму, Сергій Кримський разом з волонтерами, які допомогли з організацією показів у Кропивницькому, відвідали музейно-меморіальний комплекс 3-го ОП СпП ім. князя Святослава Хороброго.

rpt

Довідка: Лінгвоцид (від лат. lingua – мова i cide – вбивство), також: мововбивство — свідоме, цілеспрямоване нищення певної мови як головної ознаки етносу — народності, нації. Лінгвоцид спрямовується в першу чергу проти писемної форми мовлення. Кінцева мета лінгвоциду є не геноцид, тобто фізичне винищення певного народу, а етноцид — ліквідація цього народу як окремої культурно-історичної спільноти.